sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Tärkeitä asioita kuuron koiran koulutuksessa

Oon tässä viettänyt rattoisaa sunnuntaiaamua ja miettinyt asioita, jotka ovat olleet niitä tärkeimpiä mun koulutuksessa:
1. Katsekontakti - sitä reenattiin ihan joka kohdassa ja jatkuvasti. Namia nassuun aina, kun otin kontaktin. Remmissä meillä on merkkinä emännän pieni nykäisy --> tarkistan katseella, että mitäs nyt? Harjoittelun seurauksena mää saan juosta vapaana aika usein.
2. Lauman seuraaminen - tulee kyllä paimenelle aika luonnostaan. Pentuna kyllä joskus unohdin ja joskus emäntä teki kiusaa piiloon menemällä. Ne oli kyllä mun elämän karmivimpia tilanteita, joten opin äkkiä pysymään lähellä omaa laumaa.
3. Ennakoiminen. Emäntä pyrkii ennakoimaan mahdollisimman monia tilanteita, koska itse tuppaan muuten ilmoittelemaan melko herkästi. Saan aika helposti sätkyn yllättävissä tilanteissa! Parempi nostaa älämölö kuin pitää matalaa profiilia ;o)
4. Merkit, ilmeet ja kehonkieli
5. Hajujen hyödyntäminen - osaan käyttää tosi tehokkaasti hajuaistiani. Haistan tutut sesset pitkänkin matkan takaa. Nuorena kaverina johdatin kerran emäntänikin oikealle polulle, kun SE oli vähän eksyksissä Kaupin metsissä...jotkut on niin vahdittavia ;o)
6. Kosketus - sitä kannattaa käyttää harkiten, mutta paljon. Kuuro koira tarvitsee enemmän aikaa tutustumiseen, älä yritä silittää pään päältä heti ensi istumalta. Meillä on nopea naputus mun takalistoon huomiomerkkinä. Herättämiseen emäntä ei ole vielä keksinyt riittävän hellää keinoa - melkein aina pelästyn...Rakastan kuitenkin hellittelyä ja lähellä oloa (tarkoittaa kainaloon ja suuhun asti tunkemista).
7. Sosiaalistaminen ja erilaisiin paikkoihin tutustuminen!!! Kuuro koira tarvitsee erilaisia kokemuksia vielä enemmän kuin tavallinen kuuleva koira.
8. Normaali elämä ja rutiinit. Olen rutiinien mies :o)

5 kommenttia:

 1. Halaus ja rapsutus Roihiksesta!
  Casa Markun ovet on aina avoinna Carpolle. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, tulen seuraavalla junalla! Tuletko asemalle vastaanottamaan mua?
  Capo

  VastaaPoista
 3. Totta mooses! Tästähän sovittiin jo aiemmin. Rattoisaa junamatkaa! :)

  VastaaPoista
 4. Miten olet pystynyt opettamaan agilityä?:))

  VastaaPoista
 5. Hei (:

  Meillä ollut 6 vuotta kuuro koira ja nyt viimekuukausien aikana tullut "luulosairaaksi" esim jos nostaa käden pystyyn niin koira menee lumuun ja kävelee seiniä pitkin karkuun.. Onko teillä ilmennyt tällaista ongelmaa? Koira on coton de tulear uros. On muuten hyväkäytöksinen, sosiaalinen ja paljon rohkeampi kuinmeidän kuuleva 1v coton uros.

  VastaaPoista